Bootonderhoud

Bootonderhoud. Van sommige mensen is dit de hobby, andere mensen vinden dit de minst leuke bijkomstigheid bij het bezitten van een boot. Toch is het belangrijk om uw boot goed te onderhouden. Indien mogelijk kunt u dit zelf doen, maar waarschijnlijk is het verstandiger om het bootonderhoud aan vakmensen over te laten.

Checklist bootonderhoud

De ANWB heeft een checklist opgesteld waar op staat wat u moet vervangen of onderhouden en wanneer. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde zaken die voor aanvang van elke vaart gecontroleerd moeten worden, zoals de smeerolie en de slangen. Daarnaast zijn er zaken die jaarlijks gecontroleerd moeten worden en indien nodig vervangen. Dit zijn bijvoorbeeld de anodes in het motorblok, de beluchter in het koelsysteem en de standpijpen. De volledige checklist bootonderhoud vindt u hier.

Het oog wil ook wat...

Bootonderhoud bestaat niet alleen uit het controleren van zaken die u aan de buitenkant niet kunt zien. Het oog wilt natuurlijk ook wat. Daarom is ook het schilderwerp van uw boot belangrijk. Verf, hout en kunststof lijden namelijk veel van het zonlicht waar uw boot in staat. De onderliggende verflaag dient beschermd te worden. Daarnaast moeten roestplekken worden bijgewerkt, scheurtjes worden dichtgemaakt en eventueel andere beschadigingen worden gerepareerd.

Bootonderhoud zelf doen of laten doen?

Bent u een beetje handig en vindt u het leuk om aan uw boot te klussen? Dan kunt u een (deel van) het onderhoud zelf uitvoeren. Het is vooral belangrijk dat u weet hoe u de checklist van bootonderhoud moet doorlopen. Voor ander werk om uw boot te onderhouden is het waarschijnlijk verstandiger om een professional in te schakelen. Voor schilderwerk bijvoorbeeld moet uw boot het water uit en moet er een plek zijn waar uw boot droog kan staan.

Verricht u ook bootonderhoud? Om op onze pagina opgenomen te worden kunt u ons een bericht sturen.

Het onderhoud van uw boot kunt u door onderstaande partners laten doen: